Q1. What are the common causes of infertility?

Ans- Most common causes are : Age related factors/ Egg quality factors/ Ovulation Problem/ Tubal Infertility/ Sperm Problems/ Unexplained Infertility / Obesity, Stress, Environmental and occupational factors.

Q2. Is infertility a women problem?

Ans- Infertility is a medical problem. Approximately 35% of infertility problems are due to female factor and 35% are due to male factor. This problem can’t be explained properly and is a problem of both the partners.

Q3. Is there infertility decline?

Ans- No regular records are found on this, so it can’t be stated certainly. However the said decline is attributed to the delayed age of marriage, career settlement, excessive use of drugs, rising obesity, stress and strain of modern lifestyle, occupational factors etc.

Q4. At what time of the month is the woman most fertile?

Ans- The most fertile time of the month is at ovulation or just before ovulation. Ovulation usually occurs two weeks before a period starts, so it is necessary to count backwards from the anticipate start of the next period in order to find the most fertile time. Take the number of days in usual cycle and subtract 14 from it. For example a woman with a 30 day period would likely to ovulate around (30-14= 16). Sperm has a longer life than an egg, so it is best to have intercourse before ovulation rather than afterwards, so a woman who ovulates on day 16 has a good chance of conceiving on day 15 or 16.

Q5. How can a woman tell when she ovulates?

Ans- The best way to find out is to check your basal temperature (that is, your body temperature at rest). Check the basal temperature and record it on a chart, save the charts and then within 3 to 4 months you can review them with your doctor.

Q6. Are hot tubs really bad for men?

Ans- Yes, high temperature can kill sperms. The reason why scrotum is located inside the body is to keep the sperm cool. So avoid hot tubs, sauna baths, and wear loose pants and under wear.

Q7. How often should we have intercourse?

Ans- It is good to have intercourse every alternate day around the time you ovulate so that there are sufficient sperms available. Do not use lubricants so as to increase the chances of getting your egg fertilized.

Q8- How does obesity impair infertility?

Ans- Body fat within normal range (20-24% of the body weight) for women is very important to make sure that the reproductive functions work normally. Ideal weight for a 5 feet woman is 45 kg, and for every inch further add 2 kgs. Reproduction is affected if the weight Is above the ideal weight or below the ideal weight.

Q9. Is the treatment of infertility a costly process?

Ans- This depends on the patient. Most of the patients usually needs only medical advice or small procedures like IUI, laparoscopy, ultrasound monitoring, which a common man can afford. However ART like test tube baby and ICSI are costly. But only 10-15% patients need them.

Q10. What are the chances of success in IVF and ICSI?

Ans- Currently the success rate is around 35-40%. The patients are advised to be well prepared in case of failure of the procedure. However the chances of pregnancy are 60-70% within 3-4 attempts of IVF.

Q-11. What about smoking, drinking alcohol and caffeine?

Ans- With exposure to alcohol, tobacco, and caffeine there is much possibility of reproductive impairment. It has been proved that consumption of alcohol and tobacco reduces the reproductive capabilities of men and women. So it is advised to be in the best physical state in order to conceive a healthy pregnancy and baby.

Q-12. How does stress leads to infertility?

Ans- Abnormal level of stress hormones in the body can affect the sperm production and delay the ovulation in 20-40% of the cases.

Q-13. The “HIPS UP THEORY” is the best position for conception?

Ans- Positon makes no difference, it’s just that the sperm has to reach the cervical mucus within five minutes or they will be inactivated by the PH of the vagina.

Q-14. People who have conceived successfully in life should not have problems later in their life?

Ans- According to national survey of India, more than million couples experience “secondary infertility”. A previously fertile partner may be trying to have a child with a new spouse or one or both partners in an existing relationship may have developed fertility problems since their last child was conceived. One of the most common problem is irregular ovulation and fallopian tube damage. Or a man might have had a decrease in the concentration or the mobility of the sperm, other factor can be age.

Q-15. A woman has an orgasm to conceive?

Ans- Approximately one in ten married woman has never experienced orgasm, and millions of these women have conceived. Additionally it is believed that when a woman achieves the climax, especially after the man does, fertility maybe increased due to enhanced sperm movement created by a small suction effect that’s thought to pull the sperm into the uterus of the woman.

Q-16. At least infertile couples are “having fun trying”.

Ans- In a study of more than 2000 women, “lengthy infertility treatment” was listed as one of the four cause of sexual aversion. Most couples report a decrease in the frequency of sexual relations after a diagnosis of infertility. What was once a source of emotional intimacy often becomes “love by calendar”, and infertile couples say that they feel a loss of privacy, sometimes even envisioning a doctor in a room during sexual intimacy. Both male and female infertility patients report a decrease in their level of sexual satisfaction, with the woman also reporting that they feel less comfortable with their sexuality.

Q-17. Diet is important for pregnancy, not conception?

Ans- Removing sugars from the diet will improve ovulation and regularity. Foods that are broken down quickly raise insulin levels too quickly and disrupt delicate hormonal values in the ovaries causing more testosterone to be produced, impairing egg quality and thus possibly lowering the chance of conception. In some women, high insulin levels may cause irregular ovulation, irregular periods.